عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت: تهران با اینکه پایتخت است اما از لحاظ بافت فرسوده و سایر موارد از استانهای کم برخوردار است. ...
ادامه ... شناسه خبر : 214592
هیات وزیران روز گذشته در لایحه بانک مرکزی مصوب کرد، واحد پول کشور از ریال به تومان تغییر و هر تومان معادل ده ریال باشد که به معنی حذف یک صفر از پول ملی است؛ تجربه ای که دست کم در ۵۰ کشور اجرا شد.
به گزارش تهران نیوز ، حذف صفر از پول ملی کشورها نخستین بار پس از پایان جنگ جهانی دوم و تورم تازنده آلمانغربی تجربه شد که چاپ مارک جدید را به دنبال داشت.پس از آن به ویژه از دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی به این سو این عمل بارها و بارها در کشورهای مختلف که اکثراً کشورهای در حال توسعه بودند به اجرا درآمد.
کشورهایی که اقتصاد آنها از تورم بالا رنج میبرد و ارزش پول ملی آنها در سراشیب سقوط قرار گرفته بود، برای سادهتر شدن مبادلات اقتصادی و بازرگانی و همچنین کاهش هزینه چاپ اسکناس اقدام به حذف صفر یا صفرهایی از اسکناسها کردند. عمده اقتصاددانان بر این عقیدهاند که حذف صفر از اسکناس هیچگونه تأثیری بر شاخصهای اقتصادی و طرف عرضه و طرف تقاضا ندارد و بیشتر اثر روانی بر جامعه میگذارد.
از اینرو حذف صفر از پول ملی میبایست همراه دیگر اقدامات انقباضی در عرصه سیاستهای پولی و انضباط مالی دولتها باشد تا در کنار کنترل تورم، حذف صفرهای اسکناس کارکرد خود را داشته باشد. در غیر این صورت خداحافظی صفرها به زودی اثر روانی خود را از دست داده و صفرها قدرتمندتر از گذشته بازمیگردند.
دادههای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول حاکی از آن است که دستکم ۵۰ کشور جهان تاکنون اقدام به حذف صفر از پول ملی خود کردهاند که در برخی از این کشورها برای تکمیل چرخه روانی نسبت به تغییر نام واحد پول نیز اقدام شده است.
برزیل رکورددار حذف صفر
برزیل در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی به یکی از سنگینترین تورمهای آن زمان دچار شد. به گونهای که پول ملی این کشور ماهانه ۳۰ تا ۴۰ درصد ارزش خود را از دست میداد. پیش از آن از سال ۱۹۳۰ تا ۱۹۴۲ پول ملی برزیل دو بار تغییر نام پیدا کرده بود. در سال ۱۹۶۷ میلادی برای اولین بار ۳ صفر از پول ملی برزیل با نام Cruzeiro حذف و این پول به Cruzeiro Noro تبدیل شد. با این وجود برزیل نتوانست در کنترل تورم موفق عمل کند و تا سال ۱۹۸۱ تورم این کشور بار دیگر به ۱۵۱ درصد رسید. در این میان بار دیگر سه صفر از پول ملی برزیل حذف شد. در سال ۱۹۸۹ بار دیگر تورم برزیل افزایش یافته و به هزار و ۴۳۱ درصد رسید. در این هنگام بار دیگر دولت برزیل اقدام به حذف صفرهای بازگشته همراه با تغییر نام پول ملی کرد. در سال ۱۹۹۳ زمانی که تورم این کشور در مرز ۲ هزار درصد قرار داشت بار دیگر حذف سه صفر اعمال شد. این بار دولت توانست در مهار تورم توفیقاتی کسب کند. با این حال برزیل همچنان یکی از گرانترین کشورهای آمریکایلاتین به حساب میآید. از سال ۱۹۳۰ تاکنون طی شش مرحله ۱۸ صفر از پول ملی برزیل حذف شده است و هشت بار نیز نام واحد پولی این کشور تغییر پیدا کرده است.
هلند، تجربه توسعهیافته
بیماری هلندی اکنون واژهای آشنا در ادبیات اقتصادی است. ورود منابع درآمدی غیر منتظره از محل استخراج گاز، اقتصاد هلند را با تورم پیشبینی نشدهای در دهه ۶۰ میلادی روبهرو کرد. دولت مجبور به چاپ اسکناسهای درشت شد تا بتواند پاسخگوی نیاز مبادلات مردم باشد. در همین حال تورم نیز از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد. البته این وضعیت در هلند چندان نپایید و دولت با عمال سیاست شدید انقباضی در سیاستهای پولی توانست حجم پول را کنترل کرده و بههمراه آن چهار صفر از اسکناسهای این کشور حذف شد. هلند نمونه برجستهای از جوابگو بودن سیاست حذف صفر از اسکناس در شرایطی است که این کار با اعمال دیگر سیاستهای کنترل نقدینگی همراه باشد.
ترکیه، تجربه موفق
ترکیه کشوری اروپایی با بستری جهان سومی است که به یکباره شش صفر را از پول ملی خود را در سال ۲۰۰۵ میلادی حذف کرد. تورم در ترکیه از ابتدای دهه ۸۰ آغاز شده و با شتاب به پیش رفت. هر دلار آمریکا که در سال ۱۹۸۸ با ۱۴۲۲ لیر قدیم ترکیه مبادله میشد در سال ۲۰۰۳ به بیش از ۵/۱ میلیون لیر قدیم رسید. در این شرایط قیمت یک ساندویچ در ترکیه به ۳ میلیون لیر رسید. از سال ۱۹۸۱ به این سو در ترکیه هر دو سال یک بار نیاز به اسکناسهای درشتتر احساس میشد. در یک چرخه ۲۵ ساله. درشتترین اسکناس ترکیه از ۵ هزار لیر به یک میلیون لیر تبدیل شد. تعداد بیشمار صفرها در ارقام اقتصادی و مبادلات که گاه تا چند تریلیون لیر میرسید مشکلات فراوانی را در مسیر عملیات حسابداری و نگهداری حسابها به وجود آورده بود. از آغاز سال ۲۰۰۵ اسکناسهای جدید ترکیه با عنوان لیر جدید منتشر شدند. هر لیر جدید معادل یک میلیون لیر قدیم است و به این ترتیب ترکیه در یک مرحله شش صفر را از اسکناس حذف کرد. مهار تورم در ترکیه با نظارت و دستورالعملهای صندوق بینالمللی پول انجام گرفت. این کشور به عنوان یک نمونه برگزیده در مهار تورم از سوی این نهاد بینالمللی معرفی شد. ترکیه پیش از آنکه اقدام به حذف صفرها کند تورم را به طور کامل مهار کرد.
زیمبابوه، یک شکست کامل
دولت زیمبابوه در سال ۲۰۰۳ زمانی که تورم این کشور یک هزار درصد بود اقدام به حذف ۳ صفر از اسکناسهای این کشور کرد. با این وجود دولت عملاً هیچگونه اقدامی در خصوص مهار تورم انجام نداده و صرفاً به وجه روانی حذف صفرها اتکا کرد. بدیهی آنکه این کارکرد به زودی از میان رفت و تورم تازنده سرانجام اقتصاد این کشور را ویران کرد و دلار زیمبابوه از هم پاشید. هماکنون تورم این کشور آفریقایی از مرز یازده میلیون درصد گذشته است و دولت برای تامین اسکناس مورد نیاز مردم ناگزیر از چاپ اسکناسهای یکصد میلیارد دلاری شده است. این در شرایطی است که بانک مرکزی این کشور اعلام کرده دیگر کاغذ اسکناس کافی برای نشر پول در اختیار ندارد.
منبع: تسنیم
انتهای متن/*
برچسب ها
مطالب مرتبط
- استقلال جان دوباره گرفت + فیلم و جدول لیگ برتر
- توقف پرسپولیس مقابل ذوب آهن + فیلم و جدول
- تهران جزو استان های کم برخوردار است
- سهم شهرداری پاکدشت در امدادرسانی به مردم سیل زده لرستان
- توزیع عادلانه عوارض پالایشگاه نفت تهران / درخواست ۴۰ نماینده مجلس برای استقلال ری
- نسل کُشی کُردها
- کمک رسانی به مردم مناطق سیل زده توسط ادارات شهریار + تصاویر
- همکاری مشترکین باعث ساماندهی مشکلات محله های جنوب استان تهران می شود
- سیر نزولی بازار بورس
- آغاز طرح ملی سیل مهربانی همکلاسیها از ری
- نشست مشترک نمایندگان مجلس با مسئولان ری
- مجموعه استانداری تهران با سپاه کاملا هماهنگ است
- دیدار جمعی از فرماندهان و کارکنان ارتش با رهبری
- مسئول محترم بازدید رو بیخیال شو!
- دست برادری ارتش و سپاه حرکتی زیبا پس از حرکت زشت آمریکاییها بود
- اینم عاقبت گُلف تماشاکردن آقای خاص!
- حقوق بازنشستگان افزایش نیافت
- آمادگی شهرداری گلستان برای مواقع بحرانی
- ۴۴ کیلومتر لولهگذاری اصلاح و توسعه شبکه آبرسانی در سال ۹۷ انجام شد
- اولین جلسه هیات دوچرخه سواری شهرستان ورامین
- مراسم سیل مهربانی همکلاسی ها
- جشن بزرگ شوق انتظار در محله های منطقه ۱۵
- کشف یک تن مواد مخدر در سمنان
- پیمانکار آزادراه تهران شمال بازداشت شد + جزئیات
- ۲۰ تیم تروریستی در غرب ایران متلاشی شد
- سارق موبایلهای لاکچری تهران را شناسایی کنید + عکس
- حمله مرد موتورسوار به یک زن در تهران ! + جزئیات هولناک
- اتحاد دولت و مجلس برای تفکیک وزارت صمت
- جزئیات واژگونی تانکر حمل اسید در اتوبان قم
- نهایی شدن گرانی بنزین ؟
- واکنش پوتین به حذف کشتی پس از یک ماه
- پدیدار شدن غدهای عجیب در زانوی مسی + عکس
- ۱۳ میلیون تومان اوراق برای وام ۱۰۰ میلیونی مسکن
- روایت رسانه چینی از حسرت ۷ ساله و تاکتیک روانی شاگردان لیپی
- درخواست حذف بازیگر برنده اسکار از فیلم ۸ یار اوشن
- شفر آلمانی سرمربی جدید استقلال شد
- قیمت سکه امروز ۱۸ فروردین ۹۸
- حذف یارانه دهک های بالا به کجا رسید؟
- بهداد سلیمی در نقش جهان اصفهان/عکس
- اعلام نتایج اولیه آزمون دستیاری از ساعت ۱۴
- اختلاف شدید میان شیخنشینهای امارات بر سر جنگ یمن
- وزیر کار رفتنی شد
- راننده اتوبوس با معرفت تهرانی
- قیمت رسمی بلیت هواپیماهای داخلی و خارجی گران شد
- قطع دست نوجوان ۱۶ ساله در انفجار ترقه +عکس (۱۸+)
- اعتراف وحشتناک دختر جوان که پرستار ثروتمندان بود + عکس
- استرس شغلی زنان به بنیان خانواده آسیب می رساند
- جلسات خصوصی بنده با مسئولان ۱۰ برابر جلسات عمومی و رسانهای است / دعوا کردن راه اصلاح نیست
- شوخی عجیب درباره مهدی طارمی در بازی الهلال
- اظهارات جدید آقای مسئول درباره فیسبوک
- نقل و انتقالات ؛ چمدان شماره ۹ در دستان وکیلش/ طارمی مسافر اوکراین وآلمان شد
- حریفان رئال و بارسا مشخص شدند
- اعلام مدت زمان دوری وحید امیری از میادین
- پایان شوم ازدواج مرد ایرانی با دختر عرب پولدار !
- حاتمیکیا: جای این پاسداران شهید کجای سینماست؟/ دعا کنید در بستر نمیرم/ خاک پای حاج قاسم هستم
- دشمن را در صورت حمله نظامی رها نخواهیم کرد و از درون تهدیدشان میکنیم
- خبر بد؛ شکایت جدید علیه پرسپولیس/ دربی پایتخت ۴ آبان در ورزشگاه آزادی
- تسلیت جمعی از اصحاب رسانه استان تهران به ملت ایران
- دومین نمایشگاه بین المللی حمل و نقل و صنایع وابسته
- اولتیماتوم شورای شهر پیشوا به اداره ورزش و جوانان
دیدگاه ها (0)